”Kärnan i Film Stockholm Debut är att lära av varandra”

Publicerad: 2022-08-17

Syntolkning: Elin Övergaard och Manne Indahl i kontorsmiljö hos Film Stockholm. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm

Film Stockholm Debut är ett utvecklingsprogram för långfilmsdebuterande regissörer, deras producenter och manusförfattare. Nu tar vi emot ansökningar till nästa omgång och därför passar vi på att ta tempen några av deltagarna i den pågående omgången – här möter vi Elin Övergaard och Manne Indahl som deltar med projektet Blåsfisken. Deadline för ansökan till Film Stockholm Debut 2 är den 24 augusti 2022.

Elin Övergaard och Manne Indahl deltar med projektet Blåsfisken och är i sluttampen på manusarbetet samtidigt som de ska börja förbereda casting, foto och andra delar som ska knytas ihop till en enhet.

– Genom Film Stockholm Debut har vi fått mycket hjälp med hur vi ska formulera vårt projekt utåt, för att sälja in vår kreativa vision i en pitchsammanhang. Det har varit spännande och nyttigt att titta på projektet tillsammans med de andra deltagarna och hjälpa varandra att lyfta fram det viktigaste. Kärnan i programmet är att lära av varandra – genom att gå in i andras projekt så ser man sitt eget ur nya perspektiv.

Den första omgången av Film Stockholm Debut startade i början av 2022 och deltagarna har under våren träffat varandra och bland annat haft workshops om samarbetsmetoder och andra områden som är relevanta för långfilmsdebuterande regissörer.

– Vi hade en heldagsworkshop om filmjuridik. Som regissör är det jätteviktigt att veta vad man har för rättigheter och skyldigheter. Jag upplever att många inte riktigt vet vad upphovsrätten innebär och varför den finns.

Elin och Mannes tips inför ansökan till Film Stockholm Debut:

– Det är viktigt att själv veta vad man vill få ut av programmet. Då tror jag att man både sparar tid och energi till det som hjälper ditt projekt.

Sophie Vuković: ”Film Stockholm Debut är lite som parterapi”

Läs mer om Film Stockholm Debut och ansök här.

Läs mer om deltagarna i Film Stockholm Debut, omgång 1.